Het barbecueseizoen is weer begonnen

Het barbecueseizoen is weer begonnen

Zo gebeuren in de maanden juni-juli en augustus de meeste ongevallen met de barbecue, veel mensen melden zich dan bij de Huisarts en eerste hulppost van het ziekenhuis met brandwonden. Bijna 70% is man, en de leeftijd ligt vooral tussen de 5 en 30 jaar.

Brandwonden
Brandwonden zijn er in verschillende soorten en maten. De brandwonden bij een barbecue ongeval zijn thermische brandwonden. Ze ontstaan door direct met een heet oppervlak of vlamverbranding. Bij brandwonden worden een of meerdere lagen van de huid beschadigd, hoe dieper de brandwond in de huid komt en hoe groot dit is, hoe vervelender is dit en de gevolgen kunnen groot zijn. Het een en ander wordt bepaald met wat voor een temperatuur de huid is blootgesteld.

De ernst van de brandwonden zijn in 3 factoren te controleren:

  1. Bij een eerstegraads brandwond daar is de huid rood, en kan iets droog zijn en wat later iets gezwollen zijn.
  2. Een tweedegraads brandwond hier ziet het ernstiger uit, rood met blaren en eventueel met los zittend vel, als het door hete vloeistof komt kan de huid ook wit zijn.
  3. Bij de derdegraads brandwond kan de huid zwart en of de vellen verkoold zijn.

Eerste hulp bij brandwonden
Het was langs zo als stel regel, “Eerst water en de rest komt later” dat was een leus in de jaren negentig uit een reclame spot over brandwonden, deze boodschap is vandaag nog steeds actueel. Ook bij een barbecue ongeval,. De meest bizarre trucs en goed bedoelde tips insmeren met (pindakaas-rauw ei- of in inwrijven met zand of inpakken met biogaze). Samenvattend hier zit niet veel zinnigs bij.
Koel een brandwond 10 tot 20 minuten met stromend lauw water. Gebruik bij voorkeur lauw stromend water, dus niet koud dit voorkomt onderkoeling, en dit houdt makkelijker het volhouden hierbij en het zorgt juist dat de verkoeling dieper in de huid dringt. Zet de straal niet direct op de brandwond maar laat het water langs het getroffen lichaamsdelen stromen, is de brandwond onbereikbaar laat dan de persoon onder de douche stappen. Doe kleding rond de brandwond uit en eventueel sieraden af, behalve als de kleding aan de huid blijft zitten.
Is de brandwond open dus tweede en derdegraads, bedek dan de brandwond losjes met niet verklevend verband. Heb je een hydrokompres ( burncare brandwondenkompres), dan kun je het koelen vervangen door de brandwond te bedekken met het kompres. Bij chemische brandwonden moet er altijd eerst de wond goed gespoeld worden. Smeer niets op de brandwond, de enige verbranding waar iets op gesmeerd kan worden is de zon verbranding, deze verbranding is geleidelijk ontstaan. Zoek met grote brandwonden tweede en derdegraads altijd professionele hulp op.

 

© 2021 John van de Last

Reageren is niet mogelijk.